Arctorna Buda

"Állítsuk meg az időt"

Figyelem !

A következő tanfolyam indulási ideje még nem ismert.
(itt fogjuk feltüntetni)


 

Kedves Mindenki!

2022 szeptember 1.-től
áraim
a következőképpen
alakulnak:


Az On-Line Haladó csoport
8 alkalmas bérlet. ára:
14.400 Ft., ami
négy hónapig érvényes.


1 alkalom fizetése esetén:
2100 Ft./alk.

Egyéni óradíjam: 5.000 Ft.
vagy 6 alkalmas bérlet
ára 27.000 Ft.


A folyamatban lévő bérletek változtatás nélkül lejárhatók mihamarabb!
Továbbra is várlak benneteket szeretettel óráimon!


 

Kedves Mindenki!

Órarendváltozás !

Csoportos haladó óra:
hétfőnként 17:30-tól
és
szerdánként 16:30-tól!


 

Login Form

A bőr korai öregedése

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

A bőr korai öregedésének első számú felelőse az UV sugárzás

A nap bőrt károsító hatását a legtöbben már megtapasztaltuk. Emlékeinkben valószínűleg él egy balatoni vagy tengerparti kirándulás, amikor a nyaralás örömében kint feledkeztünk a napon, sokáig ültünk a csónakban, sétáltunk a parton. Este aztán már mondogatták, hogy olyan vagy, mint a főtt rák, következtek a hólyagok, majd a hámlás.

Bőrünk egész életünk során ki van téve a nap bőrt károsító hatásának, amelyet leginkább korai öregedésében tapasztalunk meg. Ennél azonban veszélyesebb következményekkel is járhat a túlzott napozás, a szabadban végzett munka, főként, ha nem védekezünk ellene megfelelően. A világon mindenütt tapasztalják, hogy egyre gyakoribb a bőr rákmegelőző elváltozása és a bőrrák.

Nyilvánvaló, hogy az ultraviola sugárzás az oka mindannak a jelenségnek, amit mi általában a bőr öregedésének tulajdonítunk.

Feloldhatatlan ellentmondás, hogy egészségünkhöz és jó közérzetünkhöz nélkülözhetetlen a napsütés, és mégis bőrünk ellensége. Azoknak, akik szeretnek a szabadban tartózkodni, a nap káros hatásával is számolniuk kell, ami életük folyamán összeadódik. A klímaváltozás hatása még jobban növeli a napsugárzás káros következményeinek kockázatát.

Az egészséghez, jó közérzethez hozzátartozik a napfény, ellentmondás azonban, hogy mégis károsítja bőrünket.

Az MTA enciklopédiájában Nemes János állította össze, hogy mit is kell tudnunk az ózonpajzsról.

„Az ózon oxigénből keletkezik ultraibolya sugarak hatására. Az ózonpajzs az atmoszféra legkülső, 25-100 km magasságban lévő burka, amely az utóbbi években elvékonyodott.

Az ózonréteg természetes keletkezésének és lebomlásának egyensúlya nagy valószínűséggel a freongáznak, de bizonyos bozótirtó vegyszereknek is betudhatóan bomlott meg. Ahol az elvékonyodás mértéke elérte az 50%-ot, ott úgynevezett ózonlyukak keletkeztek. Ennek következtében a napfény káros, 220-320 nm hullámhosszú UV-sugarai akadálytalanul áthatolhatnak az ózonpajzson, és a sejtek osztódásáért felelős fehérjemolekulákat megbombázva, azok daganatos elváltozását idézik elő.

Ez az oka a bőrrák, elsősorban a melanoma malignum világméretű megszaporodásának.

A természetes védekezés része a fokozatos napozás. Hatására a hám megfelelő sejtrétege 3-5-szörösére megvastagodik, és elzárja az utat a mélyebb rétegeket károsító UV-sugarak elöl.”

A legveszélyeztetettebbek azok, akik napos vidéken élnek, vagy akik ilyen területeken a szabadban dolgoznak. A sportok közül a síelés, vitorlázás, szörfözés, a hobbik közül a kertészkedés a legkritikusabb.

A világos bőrűeknél nagyobb a kockázat. A ma nagyon divatos szoláriumok hatása is hozzáadódik a napsugárzáséhoz. Már egyszeri lebarnulás is valamilyen szinten bőrkárosodást okoz, valójában nincs biztonságos barnulás.

A dohányzás a másik tényező, ami a bőr korai öregedését okozza.

A nap okozta bőröregedést könnyű felismerni, mert más, mint a természetes öregedési folyamat. Nagyobb mértékű károsodás esetén a bőr durvább, megereszkedett, sötétebb foltok, pigmentációk láthatók. A rákmegelőzés harcosai a nap kerülését és a fényvédő krémek rendszeres használatát javasolják. Már végeztek strandon felmérést, amiből kiderült, hogy bár az emberek több mint 4 órát tartózkodtak napon, mégis csak felük használt fényvédő krémet. Ennél általában még rosszabb a helyzet a síelők körében.

Nagyon sok a félreértés is a napkrémek használata körül. Egyesek a leégés megakadályozása miatt alkalmazzák, mások a barnaságot akarják ezzel fokozni, olyan is akad, aki a nap okozta ráncokat szeretné elkerülni, sokan pedig a bőrrák megakadályozását remélik. Sőt egyesek így akarják növelni azt az időt, amit a napon töltenek el.

Mindig használjunk fényvédő krémet, napkrémet! Így védhetjük meg bőrünket a leégéstől és egy esetleges rák kialakulásától.

Miért használjunk napkrémet?

- Megakadályozza a leégést.

- Megakadályozza a bőr károsodását, korai öregedését, foltokat, ráncokat. Megakadályozza a napsugárzás okozta bőrrákot.

A leégést a napból érkező túl sok ultraviola (UV) sugárzás okozza, aminek négy összetevője van.

Ultraviola A1 (UVA1)

Ultraviola A2 (UVA2)

Ultraviola B (UVB)

Ultraviola C (UVC)

Az UV sugárzás okozta károsodásért főként az UVA és UVC összetevők tehetők felelőssé. Az UVA barnít, és gyengébb lepirulást okoz, az UVC pedig a bőr leégését.

A bőrt károsító folyamat

Az UVA sugárzást a DNS és az urocanic sav nyeli el, ez a vegyi folyamat válaszreakcióként oxidációs folyamatot indít el a DNS-ben, nucleid savban, proteinben, lipidekben. Ezt nevezik oxidatív károsodásnak. Az UCB sugarak egyik hullámhosszba tartozó fajtája a felhám között okoz károsodást, az UVA egy fajtája pedig mélyebbre hatol a bőrben, és az epidermiszben tesz kárt, és érinti a vérereket is, növeli a sejtek oxidációját.

Az ultraviola B rákkeltő hatású, a DNS-ben okozhat mutációt.

Az antioxidánsok nagyon jó védelmet nyújtanak ezek ellen a folyamatok ellen, sőt a nap okozta károsodás egy részét vissza is tudják fordítani.

Mint tudjuk, a C-vitamin vízben oldódó és a szabadgyökök közömbösítője, a kollagén felépítéséhez szükséges, csökkenti a pigmentációt, segíti a felhám védekező funkcióját, az E-vitamin zsírban oldodó, antioxidáns még a szelénium és a cink is.

A növények C- és E-vitamint, flavonokat és polifenol tartalmú összetevőket állítanak elő.

Növényi antioxidánsok:

Silymarin

Szója izoflavinok

Tea

Polifenolok

Silymarin, silybum marianum, tejbógáncs kivonata, a fő összetevője ennek az antioxidánsnak a szilybyn.

Szója izoflavonok

Ezek a genistein és a gaidzein. A genisteinnek kollagén felépítő hatása ismert. Azt már egerekkel végzett kísérletek bebizonyították, hogy napnak kitett állatoknál csökkenti a bőr leégésének veszélyét. ezen kívül gyulladáscsökkentő hatású is. Ez az összetevő csökkenti az ultraviola sugárzás immunrendszer-gyengítő hatását.

Tea polifenolok

A tealeveleket zöld, majd fekete teává fermentálják. A zöld tea bármilyen formában történő rendszeres fogyasztásáról már kimutatták, ugyancsak állatkísérletekben, hogy csökkenti az ultraviola sugár bőrrákot és leégést okozó képességét. Még kutatásra vár a C-vitamin és a zöldtea együttes fogyasztásának hatásmechanizmusa.

Fokozott óvatosságot kíván, ha vízparton nyaralunk, Mindig figyeljük az UV-indexet!

Ma már számos kezelést kísérleteztek ki a nap károsító hatásának következtében korán öregedő, ráncosodó, foltos bőrre.

Tretinoin és tazarotene tartalmú krémek és gélek.

Kémiai úton, vegyi készítményekkel történő hámlasztás.

Lézeres műtétek.

A bőr feltöltése collagénnel vagy hyaluronic savval.

Tanácsok:

Figyeljük a meteorológiai jelentésekben az UV-indexet! Az értékek veszélyéről, a megfelelő védelemről az ANTSZ portálján itt olvashattok bővebben.

Használjunk magas fényvédő faktorú arckrémet akkor is, ha nem napozunk, csak a szabadban, napon tartózkodunk! Egyre többen kedvelik a színezett, hidratáló és fényvédő hatásúakat.

Éljünk a növényekben található vitaminok, antioxidánsok jótékony hatásával, mert védelmet nyújtanak a káros sugárzás ellen. Igyunk zöldteát, együnk rendszeresen zöldséget, gyümölcsöt!

Fokozatosan szoktassuk bőrünket a napozáshoz, és sose vigyük túlzásba!

Kerüljük az erős sugárzást! Ne tartózkodjunk napon délelőtt 10 órától délután 3 óráig!

Fokozott óvatosságot kíván, ha vízparton nyaralunk, ha vízi sportot űzünk, kertészkedünk!

 forrás: fitway.hu 
másodközls engedéllyel

 

 
Arctorna - Arcvonal - Buda arctornabuda.hu Bojtor Márta féle módszer, ránc, ránctalanítás,
ránckezelés, ráncsimítás, arctréning, arcgimnasztika, arcizomtorna,
arcfeszesítés, arclifting, arcbőrfeszesítés,
arcfiatalítás, ránctalanítás, arcépítés, arcszépítés, arcformázás, arcápolás, arcizom
...ezt akár mind jelentheti a rendszeres arctorna !
http://arc-torna.5mp.eu http://arctornabuda.hupont.hu  http://arctorna.freewb.hu/   http://www.shewrites.com/profile/ArctornaBuda

 
 • 01_nyar.jpg
 • 02_nyar.jpg
 • 03_nyar.jpg
 • 04_nyar.jpg
 • 05_nyar.jpg
 • 06_nyar.jpg
 • 07_nyar.jpg
 • 08_nyar.jpg
 • 09_nyar.jpg
 • 10_nyar.jpg
 • 11_nyar.jpg
 • 12_nyar.jpg
 • 13_nyar.jpg
 • 14_nyar.jpg
 • 15_nyar.jpg
 • 16_nyar.jpg
 • 17_nyar.jpg
 • 18_nyar.jpg
 • 19_nyar.jpg
 • 20_nyar.jpg
 • 21_nyar.jpg
 • 22_nyar.jpg
 • 23_nyar.jpg
 • 24_nyar.jpg
 • 25_nyar.jpg
 • 26_nyar.jpg
 • 27_nyar.jpg
 • 28_nyar.jpg
2024. június 21. péntek
Alajos, Leila, Alojzia

Holnap
Paulina
napja lesz.


 

Kiemelt témák