A lenmagról...
Az egészséges táplálkozás egyik fontos elemévé vált a lenmag, elsősorban a benne rejlő értékes omega-3 zsírsav miatt.
Azok számára, akik nem esznek, vagy nem szeretik a halat, nagyon jó helyettesítő lehet a lenmag-olaj.
Két evőkanál, 19,38 gramm lenmag tartalma:
Energiaérték | 93,33 |
Az értékelés aszerint történik, hogy mennyire látja el szervezetünk napi szükségletét az adott mennyiségű táplálék egyes összetevője. A lenmag a táblázat alapján csodálatos omega-3 forrás, de a belőle nyert olaj még koncentráltabban tartalmazza az értékes alfa-linolén savat. A lenmagolaj azonban a mag egyéb összetevőit nem tartalmazza. A szervezetben az alfa-linolén sav át tud alakulni eicosapentaenoic savvá (EPA) ami a mélytengeri halakban található. |
Oemga-3 zsírsav | 3,51 kKiváló | |
Mangán | 0,64 nagyon jó | |
Étkezési rostok | 5,41g nagyon jó | |
Magnézium | 70,14mg jó | |
Folátok | 53,86 mcg jó | |
Réz | 0,20mg jó | |
Foszfor | 96,49 mg jó | |
B6 –vitamin | 0,18 mg jó |
A Journal of Nutrition folyóiratban közölt tanulmány szerint napi 3 evőkanál lenmagolaj egyenlő hatású a 3 gramm alfa-linolén savat tartalmazó étrendkiegészítővel. Mérések szerint 12 héten át fogyasztva, 60%-kkal megnöveli a vér EPA szintjét.
Hatékony gyulladáscsökkentő
Az omeg-3 zsírsavból a szervezet olyan hormonszerű molekulát állít elő, aminek gyulladáscsökkentő hatása van. Ezért nagyon értékes a lenmag és a belőle készült olaj, ellentétben a sok omeg-6-ot tartalmazó állati és növényi zsírokkal, amilyen a margarin, vagy a kukorica, napraforgó, pálma és mogyoróolaj. Az omega-6-ban ugyanis gyulladás-megelőző molekulák találhatók.
Az omega-3 viszont képes csökkenteni a gyulladásos összetevőkkel is rendelkező betegségek kialakulását, az asztmát, ízületi gyulladást, migrént, csontritkulást.
Diót, lenmagot, lenolajat az asztalra a csontok egészségének megőrzésére
A dióban és a lenmagban található omega-3 zsírsav segíti a csontozat erősségének megőrzését.
Táplálkozásunkat mindenképpen az omega-3 túlsúlynak kell jellemeznie az omega-6-tal szemben. Ezt már kísérlettel is bizonyították.
A résztvevőket három csoportra osztották, az egyikben az omega-6 fogyasztása, a másikban az omega-3-é volt túlsúlyban, a harmadikban pedig a tipikus amerikai étkezést modellálták, ami szintén omega-6 túlsúlyt jelent.
A hat hétig tartó táplálkozási előírás után megmérték a vér N-telopeptid szintjét, ami a csontozat leépülésének mutatója. Az omeg-3 túlsúlyú táplálkozásban ez a szint jóval alacsonyabbnak bizonyult a többinél, tehát érdemes csontozatunk védelmében megfogadni a tanácsot, és asztalunkra helyezni a diót, a lenmagot, vagy lenolajat.
A sejtek és az érfalak őre
Az omega-3 további előnyökhöz juttatja szervezetünket. Csökkenti annak lehetőségét, hogy az erekben lerakódások képződjenek. A sejtmembrán rugalmasságát megőrzi. Ezek a membránok a sejt őrei, beengedik a tápanyagot, segítik a melléktermékek távozását. Az omega-3-ban gazdag táplálkozás a vastagbelet megvédi a mérgező anyagoktól, a szabadgyököktől, így segítséget nyújt a rák megelőzésében.
Az INTERMAP nemzetközi tanulmány olyan adatokat gyűjtött össze, amelyek egyértelműen bizonyítják, hogy az omega-3-ban gazdag táplálkozás csökkenti a vérnyomást. Az adatokat számos országban gyűjtötték össze, Amerikától Japánig, így azt is megállapították, hogy valójában mindegy, hogy halakból vagy dióból és lenmagból kapja-e meg a szervezet az omega-3 zsírsavat, a vérnyomásra egyformán jótékonyan hatnak.
A magas koleszterinszint is szinte már népbetegségnek tekinthető. Egy tanulmány során 40 magas koleszterinszinttel rendelkező betegnél hasonlították össze a lenmag és a magas koleszterinszintre ajánlott gyógyszer hatását.
Hatvan nap után megállapították, hogy a gyógyszerekkel egyforma mértékben csökkentette a lenmag az össz-koleszterinszintet és ebből a káros koleszterin százalékát.
Rákellenes hatás
A lenmagban az omega-3 zsírsavon kívül lignan is található. Ez a kettő együtt jól hat a prosztata daganat növekedése ellen.
Egy kísérletbe prosztatadaganatos embereket vontak be, akiket lenmagban gazdag táplálkozásra fogtak, míg a kontrollcsoportban az addig megszokott étrendjüket követték.
A vizsgálatok után egyértelművé vált, hogy a lenmagban lévő omega-3 megakadályozza a rákos sejtek összekapcsolódását és halmozódását, és azt is, hogy egészséges sejtekhez tapadjanak.
A lignan egy másik hatása pedig meggátolja a rákos sejtek vérellátását és növekedését.
Változó korban lévő nők számára
a rákkutatók kifejezetten ajánlják a rendszeres napi lenmagfogyasztást. A benne található omega-3 és lignan jótékonyan befolyásolja az ösztrogén hatásait az említett esetekben. Egyrészt védelmet nyújt a mellrák ellen, ugyanakkor nem hat károsan az ösztrogén csonttömeg–megtartó szerepére.
A lignan segíti a petesejtérést, meghosszabbítja a ciklus második, progeszteron-túlsúlyú felét. Ennek számos előnye van. Egyrészt megnöveli a teherbeesés valószínűségét, másrészt a változókor előtt álló nőknél csökkenti az olyan tüneteket, mint a rendszertelen menstruáció, mellben kialakuló ciszta, fejfájás, alvási nehézségek, vízvisszatartás, idegesség, ingerlékenység, hangulatváltozások, súlygyarapodás, szexuális érdektelenség, gondolkodási nehézség, erős vérzés. Mindezek oka valószínűleg az ösztrogén túlsúly.
A lenmag fogyasztása azzal, hogy a menstruációs ciklus progeszteron túlsúlyú szakaszát hosszabbítja meg, megteremti a hormonegyensúlyt.
Arctorna - Arcvonal - Buda arctornabuda.hu Bojtor Márta féle módszer, ránc, ránctalanítás,
ránckezelés, ráncsimítás, arctréning, arcgimnasztika, arcizomtorna, arcfeszesítés, arclifting, arcbőrfeszesítés,
arcfiatalítás, ránctalanítás, arcépítés, arcszépítés, arcformázás, arcápolás, arcizom ...ezt akár mind jelentheti a rendszeres arctorna !
http://arc-torna.5mp.eu http://arctornabuda.hupont.hu http://arctorna.freewb.hu/ http://www.shewrites.com/profile/ArctornaBuda