Arctona Buda

"Állítsuk meg az időt"

Figyelem!

2018 február
kezdő tanfolyamra várom jelentkezését.


A tanfolyami helyeket a jelentkezések sorrendjében biztosítom.

Az órák időpontjai:
kedden és csütörtökön
18-19h.-ig.
( 2x egy héten)
A tanfolyam időtartama:
16 alkalom
(kb. 2 hónap)

tanfolyam információhoz
katt. ide

Login Form

Az egészséges étkezésről...

Olvasóink értékelése: 4 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag inaktív
 

... tények és tévhitek a biztonságos étkezésről...

- Az ételbiztonság megszállottjaitól

Az Egyesült Államokban évente 48 millió ember (minden hatodik amerikai) szenved élelmiszer-eredetű betegségben.A közegészségüggyel és biztonsággal foglalkozó NFS elindította Mítoszromboló programját. A küldetés: a széles körben elterjedt ételbiztonsági félreértések tisztázása, és olyan követhető lépések biztosítása, mellyel a családok megóvhatják magukat az ételmérgezésektől. A gyermekeket a helyes kézmosásra tanítják egy játékos webfelületen, s az NFS reméli, hogy olyan generáció nő fel, mely kielégítő "konyhai tudással" rendelkezik majd.

Mi pedig részesei lehetünk egy izgalmas mítoszrombolásnak, melyben az érdekes ötletek mellett néha egészen hajmeresztő és túlzónak tűnő javaslatokkal is találkozunk - mi magyarok.

1. Mítosz: "A mikrohullámú sütőm megsemmisíti a baktériumokat, így az ott készülő étel biztonságos."


Tény:
Nem maga a mikrohullámú sütő semmisíti meg a baktériumokat, hanem a hő, amit generál - figyelmeztet a NFS. Ehhez megfelelő belső hőmérsékletre van szükség. A mikróink ellenben egyenetlenül melegítenek, már csak az étel szabálytalan formája és vastagsága miatt is, és ezen a forgótányér sem segít. Az eredmény: hideg pontok maradnak az ételben, s itt a veszélyes baktériumok vígan túlélnek.
Megoldás: Talán a legtöbbünk el sem olvassa a mikrohullámú sütő használati utasítását, elvégre ma már csukott szemmel is kezelni tudjuk az ismeretlen darabokat. Pedig ételbiztonsági szempontból hasznos tanácsokról maradhatunk le!

Ha a használati utasítás javasolja az étel forgatását, kevergetését a főzési folyamat során, akkor érdemes követnünk a javaslatot. Tartsuk be az előírt elkészítési intervallumot is! Az ételbiztonság megszállottjai egyenesen azt javasolják, hogy ellenőrizzük a mikrózott étel hőmérsékletét hőmérővel - na nem is akármilyennel, hanem az általuk hitelesített hőmérővel. Ha most éppen mi akarnánk szőrszálhasogatók lenni, azt kérdezhetnénk: akkor szurkodjuk teli az ételt a hőmérővel, nehogy egy esetleges hideg pont maradjon?

2. Mítosz: "Minden salátát, zöldséget megmosok, különben megbetegedhetek."


Tény:

A legtöbb gyümölcsöt és zöldséget valóban alaposan meg kell mosnunk, ellenben a "fogyasztásra kész" jelzéssel ellátott ételeket nem kell megtisztítanunk. Ezek az "előmosott" ételek csomagolás előtt tisztítási folyamaton mennek keresztül. Az ételbiztonság megszállottjai éppen hogy óva intenek minket az ilyen zöldségek újbóli mosásától, mert így fennáll az étel újraszennyeződésének lehetősége.

A szőrszálhasogató ember ismét kérdez: akkor minek mossuk meg egyáltalán a zöldségeket és gyümölcsöket, ha ez fertőzésveszélyt jelent? De talán erre is megvan a tudomány maga válasza. Így például a 2011-es NSF tanulmány kimutatta, hogy a konyhai mosogató az otthonok azon pontja, ahol a legtöbb baktérium hemzseg, s ha nem megfelelően fertőtlenítjük, akkor ételszennyeződést okoz. Az NFS tanácsa: az előre tisztított zöldségekkel tiszta kézzel kell bánni, és persze a konyhai eszközök is legyenek tiszták.

3. Mítosz: "Nem kell ételhőmérőt használnom. Ránézésről meg tudom állapítani, ha az étel elkészült és az ujjaimmal is ellenőrizni tudom a hőmérsékletet."

 

Tény:

Ha valóban szeretnénk tudni, hogy ételbiztonsági szempontból is "készre sült" az ételünk, akkor bizony hőmérőt kell használnunk - állítja az NFS. És milyen hőmérőt? Igen, NFS hitelesítésű hőmérőt!

A szín, az állag, de még a gőz sem egyértelmű mutatója az élelmiszer biztonságnak. A külső felület ugyan lehet gőzölgő és forró, de odabent hidegpontok maradhatnak. Mellesleg az NFS saját megoldásaiban is körültekintő: a hitelesített hőmérőket minden használat előtt alaposan meg kell tisztítani!

4. Mítosz: "Nem fagyaszthatom le újra a felolvadt ételeket. Vagy elkészítem vagy kidobom őket a felolvadás után."

Tény:

Az olyan nyers ételek, mint a húsok, szárnyasok, tengeri ételek, melyek a hűtőben lettek megfelelő módon felolvasztva, biztonságosan visszafagyaszthatók későbbi felhasználásra - mondja az NFS.

Sose olvasszunk fel ételt a konyhapulton! - következik a figyelmeztetés - A hűtőn kívül felolvasztott termékeket, így a hideg vízben, mikróban felolvasztottakat is azonnal el kell készíteni. Sem a nyers, sem az előfőzött termékeket nem szabad újra fagyasztanunk, ha azok a hűtőn kívül lettek felolvasztva.

forrás: fitway.hu
másodközlés engedéllyel

 

 




Arctorna - Arcvonal - Buda arctornabuda.hu Bojtor Márta féle módszer, ránc, ránctalanítás,
ránckezelés, ráncsimítás, arctréning, arcgimnasztika, arcizomtorna,
arcfeszesítés, arclifting, arcbőrfeszesítés,
arcfiatalítás, ránctalanítás, arcépítés, arcszépítés, arcformázás, arcápolás, arcizom
...ezt akár mind jelentheti a rendszeres arctorna !
http://arc-torna.5mp.eu http://arctornabuda.hupont.hu  http://arctorna.sokoldal.hu/ http://arctorna.freewb.hu/   http://www.shewrites.com/profile/ArctornaBuda

 
  • 01_osz.jpg
  • 02_osz.jpg
  • 03_osz.jpg
  • 04_osz.jpg
  • 05_osz.jpg
  • 06_osz.jpg
  • 07_osz.jpg
  • 08_osz.jpg
  • 09_osz.jpg
  • 10_osz.jpg
  • 11_osz.jpg
  • 12_osz.jpg
  • 13_osz.jpg
  • 14_osz.jpg
  • 15_osz.jpg
  • 16_osz.jpg
  • 17_osz.jpg
  • 18_osz.jpg
  • 19_osz.jpg
  • 20_osz.jpg
2017. december 14. csütörtök
Szilárda

Holnap
Valér
napja lesz.

Kiemelt témák