Kiderült, hogy a D vitamin elegendő jelenléte jelentősen csökkentheti a fertőzési és halálozási arányt...
A természetes D-vitamin a bőrben keletkezik a 7-dehidrokoleszterinből UV-fény hatására, amiből a hatásos formája (az 1,25-dihidroxikolekalciferol) a májban, a vesében hidroxilálás útján jön létre.
Magyarországon az UV-sugárzás szintje az októbertől márciusig terjedő időszakban alacsony, emiatt az alacsony D-vitamin-ellátottság (melyet főként a szabadban eltöltött időtartam, az öltözködés, a földrajzi helyzet határoz meg) különösen télen és kora tavasszal gyakori. Aki kevés időt (napi 10-15 perc intenzív napsütés elegendő) tölt a napsütésben szabadban, az egész évben hajlamos lehet a D-vitamin-hiány kialakulására.
D-vitamin-hiány akkor alakul ki, amikor mind a napfénynek kitettség, mind a táplálékbevitel elégtelen. A D-vitamin-hiány negatív kalciumegyensúlyhoz, csontvesztéshez, a csonttörések fokozott kockázatához, az immunrendszer gyengüléséhez vezet. Súlyos esetekben másodlagos hyperparathyreoidismust, hypophosphataemiát, proximalis izomgyengeséget és osteomalaciát eredményez, tovább növeli a csontritkulásban szenvedő egyének csonttöréseinek kockázatát. A kiegészítő D-vitamin-bevitel csökkenti ezeket a kockázatokat és azok következményeit.
12 orvosi szakmai társaság a korábbi 200 NE helyett 2000 nemzetközi egység bevitelét javasolja táplálékkiegészítő formájában felnőtt embernek a téli hónapokban.
David Meltzer, a Chicagói Egyetem professzora szoros összefüggést talált az új koronavírussal való megbetegedés esélye és a szervezet D-vitamin-szintje között.
A vizsgálatok a következő eredményt mutatták:
Vegyes csoportokat közel 500 személyt vizsgálva:
D-vitamin hiányt kimutatott személyek 21,6%-a kapta el a SARS-CoV-2-őt, míg
akiknek megfelelő volt a D-vitamin szintje 12,2%-a kapta el a SARS-CoV-2-őt
tehát kb. 50%-al kevesebb személy fertőződött meg abban az esetben, ha a szervezet D-vitamin szintje megfelelő volt.
A kutatás még nem mutatta ki, hogy a D-vitamin közvetlenül van hatással a fertőzés esélyére, vagy elindít a szervezet immunrendszerében olyan folyamatokat amik segítik a védekezést, jelenleg ezek a kutatások folynak.
Fertőzés esetén a szervezet gyulladással reagál, a D-vitamin pedig csökkenti többek között a interleukin-6 nevezetű molekula szintjét ami gyulladáskeltő és -fokozó anyagok közé tartozik.
A D-vitamin immunerősítő tulajdonsága régóta közismert.
Természetes forrásai:
kb. 15 perc napozás, sajtok, tojás, bőrős lazac
forrás: wikipedia, jamanetwork, iflscience.com, napidoktor, tudásfája
Arctorna - Arcvonal - Buda arctornabuda.hu Bojtor Márta féle módszer, ránc, ránctalanítás,
ránckezelés, ráncsimítás, arctréning, arcgimnasztika, arcizomtorna, arcfeszesítés, arclifting, arcbőrfeszesítés,
arcfiatalítás, ránctalanítás, arcépítés, arcszépítés, arcformázás, arcápolás, arcizom ...ezt akár mind jelentheti a rendszeres arctorna !
http://arc-torna.5mp.eu http://arctornabuda.hupont.hu http://arctorna.sokoldal.hu/ http://arctorna.freewb.hu/ http://www.shewrites.com/profile/ArctornaBuda